<<< 6 - 10 [12] >>>
Ecologie en Spiritualiteit in Groningen. 25-01-2005
zie onderstaand Bruto (inter)Nationaal Geluk 14-10-2004
Nagedachtenis aan Teun Verstand 01-08-2003
Anders Wonen - Anders Leven 17-06-2003
Community means Common Unity 13-05-2003
<<< bladerbalk >>>
Bruto (inter)Nationaal Geluk
Bij de BOS wordt zondag de documentaire Bruto (inter)Nationaal Geluk - Deel 2 uitgezonden. Is Bhutan het eerste ecoland?

Datum: zondag 17 oktober 2004
Tijd: 14.00 - 15.00 uur
Zender: Nederland 1
Regie: Babeth M. VanLoo i.s.m. Alexander Oey


In deel 2 komt aan de orde hoe wereldwijd het ontwikkelingsconcept Bruto Nationaal Geluk, als alternatief voor Bruto Nationaal Product, zou kunnen dienen.

Ook buiten Bhutan worden de negatieve gevolgen van de globalisering kenbaar. Meestal is dan n aspect dominant: f de economie, f de politiek, f het milieu. Bij Bruto Nationaal Geluk spreken we over het geheel, dus ook over de spirituele dimensie. Naast de economische factoren staan het milieu, sociale waarden en het innerlijke geluk van de mens centraal. Die heelheid ligt in feite al van oudsher besloten in de oorspronkelijke cultuur van Bhutan. En nu de grenzen open zijn kan Bhutan een voorbeeld zijn voor een nieuwe koers van de wereld.

Jarenlang werd de Bhutaanse visie als onrealistisch of utopisch gezien. Economen zagen echter met verbazing dat in een kort tijdsbestek het groeipercentage van de per capita inkomsten in Bhutan van de laagste naar de hoogste positie in Zuid-Azi steeg. Op het gebied van duurzaam milieubeleid liep Bhutan zelfs decennia vooruit op het westen.

Sinds de opkomst van de nieuwe globale agenda - de Human Development Index en Agenda 21 van de Verenigde Naties - wordt Bhutan de laatste jaren ook door de wereldbank serieus genomen. Wetenschappers en economen komen naar Bhutan om op basis van wederkerigheid van elkaar te leren, waarbij zij zich afzetten tegen het westerse "burning up the planet and burning out the people".


Voor wie de uitzending gemist heeft. Je kunt alle uitzendingen ook via het internet nog eens bekijken via www.boeddhistischeomroep.nl.